| 2 | |
![]() | |
| |x|−2 |
| 2 | ||
dla x ≥ 0: y = | ||
| x−2 |
| 2 | −2 | |||
dla x < 0: y = | = | |||
| −x−2 | x+2 |
jak umiesz narysowac funkcję:
| 1 | ||
y = | to jest już ok...teraz wystarczy tak: | |
| x |
| 2 | |
<− ta funkcja będzie mniej wygięta ( jak widać na wykresie) | |
| x |
masz funkcję:
| 2 | ||
y = | ||
| x |
| 2 | ||
żeby narysować y = | musisz przesunąć wykres o 2 miejsca w prawo, i tyle. | |
| x−2 |
na zielono:
| 2 | ||
y = | ||
| x−2 |
| 2 | −2 | |||
y = | = | |||
| −x−2 | x+2 |
na niebiesko:
| 2 | ||
y = | ||
| |x|−2 |
nie o to chodzi, ze usunalem pod OX...pokaze na prostym przykladzie:
y = |x| + 3
y = x+3 dla x ≥ 0
y = −x + 3 dla x < 0
patrze na przedzialy i rysuje funkcje:
y = |x| + 3
podobnie jest z funkcją:
| x−1 | ||
y = | dla x ≥ 0 | |
| |x|−3 |
| x−1 | −(x−1) | |||
y = | = | dla x < 0 | ||
| −x−3 | x+3 |
powinno być:
| x−1 | ||
[C[y = | dla x ≥ 0 | |
| x−3 |
| x−1 | ||
y = | ||
| |x|−3 |
Wtrącę 3 swe grosze, o ile mogę.
| 2 | −2 | |||
wojtek− a rozumiesz do momentu narysowania y= | i y= | ![]() | ||
| x−2 | x+2 |

| a | a | |||
Wykres funkcji y= | +q otrzymujemy przesuwając wykres y= | o wektor [p,q]. | ||
| x−p | x |
| 2 | ||
Wyjaśnię Ci jak narysować wykres y= | dla x≥0i x≠2 (w tym zadaniu możesz użyć różnych | |
| x−2 |
| 2 | ||
Najpierw narysuj wykres y= | (kolor szary) przesuń go o wektor [2,0] ( kolor pomarańczowy) | |
| x |
| 2 | ||
I połowa wykresu zrobiona.Jeśli zauważysz,że y= | jest funkcją parzystą,to dokończysz | |
| IxI−2 |
| −2 | ||
Jeśli nie , to możesz na drugim układzie rozpracować y= | , a na trzecim dopiero | |
| x+2 |
| 2 | ||
narysować y= | . | |
| IxI−2 |