matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
a:
∫
√
x
lnx dx
x
3
+2
∫
dx
x
3
−x
29 sie 20:09
asdf:
pierwsza sprobuj przez czesci, druga to wymierna: x
3
− x = x(x
2
−1) = x(x+1)(x−1)
29 sie 20:16
Mila:
x
3
−x+x+2
x+2
2) ∫
dx=∫dx+∫
dx dalej ułamki proste
x
3
−x
x(x−1)(x+1
29 sie 23:28