Czy to jest dobrze?
golo: | | lnx | |
Witam sprawdzam czy f jest rosnąca czy malejąca pochodnymi. No i pochodna z funkcji |
| w |
| | x | |
| | (lnx)'*x − lnx*(x)' | | 1−lnx | | 1−x | |
odpowiedzi jest rozpisana tak: |
| = |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
| | 1−lnx | | 1−x | |
No i zastanawiam się z jakiej racji wychodzi |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
| | 1−x | |
Dalej jest liczone |
| < 0 | * x2 |
| | x2 | |
1−x<0
x>1 i wychodzi ze dla x większych od jedynki zachodzi ta
nierówność.
Ale czy to jest dobrze jeśli juz wcześniej jest podejrzane? Wg mnie to błąd. Proszę o pomoc.
29 sie 19:29
wredulus_pospolitus:
oczywiście że błąd ... chyba że są jakieś 'ukryte' 'hinty' w treści zadania
29 sie 19:33
golo: | | lnn | |
Zadanie ogólnie jest: rozstrzygnij czy szereg od 1 do ∞ ∑(−1)n |
| jest zbieżny |
| | n | |
bezwzględnie czy warunkowo. No i wychodzi, że bezwzględnie nie jest zbieżny. Zatem sprawdzamy
| | lnn | |
z kryt. Liebnitza, czy jest warunkowo. No i 1 warunek, czyli czy lim |
| = 0 jest |
| | n | |
spelniony i teraz trzeba zobaczyć, czy warunek że ciąg ten jest malejący jest spełniony. Zatem
29 sie 19:39
Mila:

zał. x>0
| 1−lnx | |
| >0⇔1−ln(x)>0⇔1>ln(x} |
| x2 | |
ln(x)<1⇔
ln(x)<ln(e) i x>0⇔x>0 i x<e⇔
dla x∊(0,e) funkcja jest rosnąca
dla x>e funkcja jest malejąca
| | 1 | |
dla x=e funkcja ma maksimum ymax= |
| |
| | e | |
29 sie 19:42
golo: Dzięki wielkie, właśnie doszedłem do podobnych wniosków
29 sie 19:45
Mila: 
Powodzenia.
29 sie 19:46