monotonicznosc
michał: bardzo prosze o sprawdzenie. Mam wyznaczyć przedzialy monotonicznosci i ekstrema funkcji:
f'(x)>0 dla x∊(1,+
∞)
f'(x)<0 dla x∊(0,1)
Funkcja przyjmuje min dla 1, czyli f(1)=1+ln1=1
29 sie 19:11
wredulus_pospolitus:
D
y' nie może być 'większa' niż D
y 
a gdzie wypisana monotoniczność

ja tylko widzę napisane przedziały dla których pochodna jest
dodatnia lub ujemna i podany minimum lokalne ... a monotoniczność to gdzie
29 sie 19:14
wredulus_pospolitus:
a tak poza tym ... to dobrze
29 sie 19:14
michał: czyli jaka powinna być Dy' ?
29 sie 19:21
wredulus_pospolitus:
Dy' musi być nie większa niż Dy ... w tym przypadku (jak i w większości przypadków) Dy'
= Dy <bo 'nic nowego' nie odpada z już wcześniej okrojonej dziedziny>
29 sie 19:27
michał: ok, dzięki
29 sie 19:29