Wyrażenia algebraiczne
Kamix: Proszę o pomoc w rozwiązaniu podanej nierówności:
5x(x+3)(2−x)>0
Jest to nierówność 3 stopnia, co gorsza nie da się zastosować metody grupowania wyrazów...
Jedyne co mi przychodzi do głowy to zastosowanie twierdzenia o pierwiastkach wymiernych
wielomianu o współczynnikach całkowitych, ale wydaje mi się, że istnieje dużo szybszy sposób
poradzenia sobie z tą nierównością.... Stosując wspomniane twierdzenie zmarnowałbym naprawdę
wiele czasu, gdyż po wymnożeniu dostaniemy liczbę 30, która ma sporo dzielników... Proszę o
przejrzyste wytłumaczenie...
29 sie 19:08
29 sie 19:11
Kostek:

−5x(x+3)(x−2)>0
x=0 lub x=−3 lub x=2
x∊(−
∞,−3)∪(0,2)
29 sie 19:13
Kamix: A no faktycznie, cóż mogę powiedzieć, zagapiłem się troszkę ; D Dziękuję ; P
29 sie 19:17
Kostek:

chyba jednak coś źle zrobiłem

5x(x+3)(2−x)>0
−5x(x+3)(x−2)>0/ (−1)
5x(x+3)(x−2)<0
x=0 lub x=−3 lub x=2
x∊(−
∞,−3)∪(0,2)
29 sie 19:26
Boogeyman: 1 Wersja jest dobra, rysowanie wykresu zaczynamy z dołu bo współczynnik przy najwyższej
potędze jest ujemny.
30 sie 00:59
Boogeyman: W 2 wersji wyciągnąłeś minus przed nawias odpowiednio przemnożyłeś, odwróciłeś nierówność i też
jest git
30 sie 01:03