Calka oznaczona
marta: hej czy moglby ktos pomoc z ta caleczka? mam ja obliczyc w oparciu o tw Newtona Leibniza
29 sie 18:58
pigor: ... , czyli po prostu z wzoru ∫
ab f(x)dx= F(x)
ab= F(b)−F(a),
a więc np. tak :
| | x2 | | x2+1−1 | | 1 | |
∫01 |
| dx = ∫01 |
| dx = ∫01 (1− |
| )dx = |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
= x |
01− tgx |
01= 1−0 − (tg1− tg0)=
1−tg1 . ...
29 sie 19:18
Mila:
[x−arctgx]01
Chyba masz literówkę?
29 sie 19:21
pigor: dzięki, masz rację , przepraszam powinno
być u mnie w ostatniej linijce
x |
01− arctgx |
0
1= 1−0 − (arctg1−arctg0)=
= 1−arctg1+ arctg0 =1−
14π+0 = 1−
14π . ...
29 sie 19:29
Mila:
29 sie 19:30