Wyrażenia algebraiczne
Kamix: Nie wiem jak w tym przypadku znaleźć pierwiastki wielomianu i określić ich krotności.
W(x)=(x+1)5+(x+1)4
Gdyby było mnożenie, nie byłoby problemu. A tak to nie mam pomysłu.
29 sie 18:35
Piotr 10: (x+1)4[(x+1)+1]=0 poradzisz sobie dalej?
29 sie 18:47
Kamix: Tak, poradziłem sobie, wyszło mi, że x=−1⋁x=−2 i −1 jest pierwiastkiem 4−krotnym, a −2
pierwiastkiem 1−krotnym, mam nadzieję, że dobrze? I dziękuję bardzo za podpowiedź, bo nie
wpadłbym, by zapisać ten wielomian w takiej postaci.
29 sie 18:56
Piotr 10: Nie ma problemu

. Tak

, krotność pierwiastków dobrze ustalona
29 sie 18:57