29 sie 15:56
Kamil: tzn w mianowniku jest 4 zamiast 4x
29 sie 15:56
29 sie 15:57
ICSP: | | x | | 4 | |
D : x ∊R , f(x) = |
| , f'(x) = |
| |
| | √x2 + 4 | | (x2 + 4)3/2 | |
4 = 0 ⇒ równanie sprzeczne. Funkcja na pewno nie posiada
ekstremów
Monotoniczność
f'(x) > 0 − funkcja rosnąca. Sprawdxmy
| 4 | |
| > 0 ⇒ x ∊ R |
| (x2 + 4)3/2 | |
Funkcja dla każdego argumentu z jej dziedziny jest funkcja rosnącą : f
↗ : x ∊R
29 sie 16:05
Kamil: Czyli:
Dla f'(x) = 0 − sprawdzamy ekstrema
a dla
f'(x) > 0 − sprawdzamy monotoniczności ?
29 sie 16:16
ICSP: f'(x) = 0 − punkty podejrzane o ekstrema
f'(x) > 0 − funkcja f(x) jest rosnąca
f'(x) < 0 − funkcja f(x) jest malejąca
29 sie 16:27
Kamil: Dzięki
30 sie 11:58