Jak obliczy całkę wymierną
szops: ∫ x3−4*x2+1/(x−2)4
mój pomysł to rozbić ją na ułamki proste ale nie jestem pewny czy tak można
x3−4*x2+1/(x−4)4= A/(x−2) + B/(x−2)2 + C/(x−2)3 + D/(x−2)4
29 sie 15:27
Bogdan:
| | 1 | |
Twój zapis można go odczytać tak: x3 − 4x2 + |
| , czy o taki zapis chodzi? |
| | (x − 4)2 | |
29 sie 15:44
szops: | | x3−4*x2+1 | |
nie przepraszam za niejasny zapis ∫ |
| |
| | (x−2)4 | |
29 sie 16:02
szops: chodzi o obliczenia całki wymiernej , mam problem z tym przykładem
29 sie 16:04
Bogdan:
Można używać znaku / , ale wtedy trzeba licznik i mianownik ujmować w nawiasy, czyli
(x3 − 4x2 + 1) / (x − 2)4
Tu można zastosować ułamki proste.
Przy okazji, wyraz "go" jest zbędny w moim poście z 15:44
29 sie 16:07
Bogdan:
| x3 − 4x2 + 1 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| (x − 2)2 | | x−2 | | (x−2)2 | | (cx−2)3) | | (x−2)4 | |
29 sie 16:17
Mila:
Mniej się napracujesz, jeśli dasz podstawienie :
[x−2=t, dx=dt, x=(t+2)]
29 sie 18:05