matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo xoxo: w urnie znajdują się 3 kule białe, 5 czarnych i 2 zielone. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul tych samych kolorów. IΩI=100 IAI=32+52+22=38 PIAI=0,38 czy to zadanie jest dobrze zrobione? jeżeli nie, proszę o pomoc emotka
29 sie 14:01
Aga1.: Ile losujemy kul?
29 sie 14:05
wredulus_pospolitus: a ile razy losujemy dwa razy zapewne ... ze zwracaniem bo tak wyliczona została |Ω| tych samych −−−− mam rozumieć jako 'kul o tym samym kolorze' ... tak jeżeli tak ... to dobrze
29 sie 14:05
xoxo: no właśnie nie mam napisane ile razy losujemy, ale w domyśle 2. i ze zwracaniem.
29 sie 14:07
PW: Ni ma "w domyśle". Zadanie jest źle sformułowane, dopuszcza bowiem różne interpretacje. Równie dobrze można pomyśleć, że losujemy 3 kule. Ja tam myślę, że wsadzamy łapę i wyciągamy dwie kule, czyli bez zwracania. Wtedy

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

|Ω|=
=45, gdyż zdarzenia elementarne są dwuelementowymi podzbiorami zbioru

10−elementowego. Zdarzenie A − "wylosowane kule są tego samego koloru" jest sumą trzech rozłącznych zdarzeń:

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

A1 − "wylosowano dwie kule białe", |A1|=
=3

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

A2 − "wylosowano dwie kule czarne", |A2|=
=10

A3 − "wylosowano dwie kule zielone", |A3|=1 |A| = |A1|+|A2|+|A3|= 3+10+1=14 Na mocy twierdzenia zwanego klasyczną definicją prawdopodobieństwa (warto tu napisać, dlaczego je stosujemy)
 14 
P(A) =

.
 45 
Uwaga do xoxo: Jeśli przyjąłeś interpretację, że losujemy ze zwracaniem, to jakie rozumowanie prowadzi do stwierdzenia: IAI=32+52+22=38? To jakies zgadywanki, na zasadzie "a może pomnożyć, a może dodać"?
29 sie 15:15
PW: Jeszcze raz: nie piszę, że to jest źle, ale nijak nie można ocenić sposobu myślenia, gdy nie ma żadnej argumentacji (przede wszystkim trzeba skonstruować przestrzeń zdarzeń elementarnych i uzasadnić sposób liczenia, powołać się na jakieś twierdzenia).
29 sie 15:24