funkcje
klaudia: Narysuj wykres funkcji i podaj jej wlasnosci
y=2(x−2)+|x|
Prosze o pomoc
29 sie 13:45
wredulus_pospolitus:
dla x>0 jak będzie wyglądała ta funkcja

dla x<0 jak będzie wyglądała ta funkcja

no to rysujesz
29 sie 13:49
klaudia: no i mi nie wychodzi tak jak w wlframie
29 sie 14:09
wredulus_pospolitus:
to jakie funkcję sa wedlug Ciebie
29 sie 14:09
klaudia: no ale w |x| mam podstawic np 1 czy −1 jesli x=1 ?
29 sie 16:50
wredulus_pospolitus:
jeżeli x>0 to |x|=x
jeżeli x<0 to |x|=−x
definicja wartości bezwzględnej
29 sie 17:19
klaudia:

mi wychodzi tak jak na czarno narysowałem a na wolframie mi tak skreca jak na czerwono
29 sie 18:57
klaudia: bo jak dam np x=−2
to bedzie 2*(−4)−2=−10 a na wolframie dla x=−2 y jest −6 czyli jak to z ta wartoscia
bezwględną
29 sie 18:58
wredulus_pospolitus:
klaudio ... czy Ty rozumiesz pojęcie 'wartość bezwzględna'
29 sie 18:59
wredulus_pospolitus:
dla x=−2
masz:
2*(−2−2) + |−2| = 2*(−4) + 2 = −8 + 2 = −6
29 sie 19:00
klaudia: dobra już wiem wartosc bezwgledna do liczby dodatniej jest taka sama a do liczby ujemnej jest
przeciwna
29 sie 19:06