statystyka
marzuss: W stołówce studenckiej przeprowadzono wyrywkową kontrolę masy porcji obiadowej mięsa, która
nominalnie powinna wynosić 120g. Losowo wybrano a następnie zważono 10 porcji uzyskując
następujące wyniki pomiarów (w gramach) 122, 118, 115, 116, 123, 125, 116,114, 120, 121. Na
poziomie istotności α = 0,05. Sprawdzić hipotezę, że studenci w badanej stołówce są żywieni
zgodnie z recepturą. Zakłada się, że rozkład masy porcji mięsa w całej populacji jest
rozkładem normalnym.
29 sie 12:37
marzuss: Zrobiłam część zadania, mógłby ktoś pomóc z resztą? bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać,
a takie zadanie ma pojawić się na poprawce egzaminu ze statystyki. byłabym bardzo wdzięczna
gdyby ktoś pomógł.
n=10
m=120
α= 0.05
suma xi = 1190
średnia x = 119
suma (xi − śr. x)2 = 126
s = √12610
s ≈ 3,55
t = 119−1203.55 * √10−1
t ≈ −0,845
31 sie 17:14