Zbiorem wartości funkcji f(x)=-x^2+8x-1 jest przedział:
kamczatka: Zbiorem wartości funkcji f(x)=−x2+8x−1 jest przedział:
w odpowiedziach mam odpowiedź B.(−∞;15>
ale jak to obliczyć ?
29 sie 11:53
ICSP: Zbiór wartości da funkcji kwadratowej:
1. Jeżeli a < 0 to zb : y∊ (−∞ ; yw>
2. Jeżeli a > 0 to zb : y ∊ <yw ; + ∞)
29 sie 11:55
5-latek: Sposob nr 1
| | −Delta | |
delta =b2−4ac= 64−4=60 to yw= |
| =15. |
| | 4a | |
Sposob nr 2
x
w =4
teraz licze y
w a y
w to jest wartosc funkcji w punkcie x
w czyli za x do rownania podstawiam
4 i licze f(4)=−4
2+8*4−1=−16+32−1=15
Teraz patrz post
ICSP
29 sie 12:29