Całka z sinusem
Miecio: Witam. Mam do policzenia całkę ∫rsin2π−2πdr. Rozbijam sobie ją na różnice dwóch całek. W ∫2πdr
wyciągam 2π przed całkę i mam juz elementarna całkę. A w ∫rsin2πdr ? rozwiązuję ją przez
częsci a 2π traktuje jako x? czy jakoś inaczej? Dziękuje za pomoc
29 sie 10:51
Miecio: Czy mogę sobie wyciągnąć całą funkcję sin2π przed całkę jako że liczę po r?
29 sie 11:22
ICSP: a co tutaj jest argumentem sinusa
29 sie 11:23
Rafał28: sin(2π) = 0
∫(rsin2π−2π)dr = ∫−2πdr = −2πr + C
29 sie 11:24
Miecio: Tak, źle zapisałem argumentem jest 2π. O to chodziło ∫rsin(2π)dr
29 sie 11:30