logarytmy
Carla: Porównaj liczby a i b, jesli:
a) a=log2√2 i b=log2√3
29 sie 10:19
Piotr 10: Są to obie funkcje rosnące, gdyż mają współczynniki większe od 1. W funkcji rosnącej wraz ze
wzrostem argumentów, rosną wartości funkcji.
√3>√2, a więc b>a
29 sie 10:26
5-latek: | | log3 | |
log23= |
| Wartosci te znamy bo log2 w przyblizeniu 0,301 a log3 w przyblizeniu |
| | log2 | |
0,477(przynajmniej powinno sie znac)
Wiec policz b i porownaj
29 sie 10:52
5-latek: | | 1 | |
Oczywiscie b= |
| log23 bo √3=31/2 a nie 31/3 |
| | 2 | |
29 sie 23:33
Mila:
log2(x) jest funkcją rosnącą
dla x1=√2 i x2=√3 mamy √2<√3⇔
log2√2<log2√3⇔a<b
29 sie 23:43
5-latek: Dobry wieczor
Milu.

jesli ktos zapomnialby o tym ze log
2(x) jest funkcja rosnaca to moj sposob na pokazie ktora
liczba jest wieksza tez powinien byc dobry . Tak?
29 sie 23:54
Carla: Dziękuję ludzie!
2 wrz 17:29