metoda macierzowa
dziuba: Jak rozwiązać:
[2 −2] * X = [ −8 4 4]
[1 −3] [ −4 0 4]
Dochodzę do sytuacji:
X=[ 2 −1 −1] * [ −3 −1]
[ 1 0 −1] [ 2 2 ]
ale nie moge tego przemonożyć liczba kolumn pierwszej nie zgadza się z liczbą wierszy drugiej
macerzy. Czy gdzieś robię bład?
28 sie 22:44
Basia: bo to co napisałeś nie jest poprawne
A*X = B ⇔ A−1*A*X = A−1*B ⇔ X = A−1*B
wyznacz A−1 (wymiar 2x2) i dopiero mnóż przez B
28 sie 22:48
Basia:
Uwaga!
mnożenie macierzy nie jest przemienne
A−1*B ≠ B*A−1
28 sie 22:53
dziuba: hmm macierz odwrotną wyznaczyłam. czyli zły zapis na końcu. na odwrót jest wyyznaczalna?
28 sie 22:56
Basia: wyznaczyłaś dobrze
teraz
X = [ −3 −1]*[−8 4 4] = .............
[ 2 2] [−4 0 4]
to już da się wymnożyć
28 sie 22:59
dziuba: dzięki

z rozpędu człwowiek głupoty pisze. i najprostszych błedów nie widzi
28 sie 23:04
Gustlik: Przyjmij taką zasadę:
A*X*B=C
X=A−1*C*B−1
Czyli jeżeli macierz A stała przed X, to po prawej stronie A−1 musi stać przed C,
natomiast macierz B stała za X, to po prawej stronie B−1 musi stać za C. A więc macierze
odwrotne muszą stać po prawej stronie na tych samych pozycjach, na których ich "pierwowzory"
stały wcześniej po lewej stronie.
29 sie 00:27
23 lip 12:32