procenty
zadanie: Liczba rzeczywista dodatnia x jest wieksza od liczby rzeczywistej dodatniej y
o p%. Czy stad wynika, ze liczba y jest mniejsza od x o q%, jezeli
a) p=25, q =20 ?
wiem, ze to jest dosc proste ale jakos nie moge nic wymyslec
wydaje mi sie, ze chyba x=y+p%y ? ale co dalej?
28 sie 21:10
panda:
x= y+p%y= (1+p%)y
y= x−q%x = (1−q%)x
dla p=25%=0,25 i q= 20%=0,2
x= 1,25y ⇒ y= 0,8x= (1−0,2)x
28 sie 21:24
zadanie: ale skad mam wiedziec, ze jezeli x=1,25y to y=0,8x? jaka proporcje trzeba ulozyc?
28 sie 21:53
Aga1.: 1,25y=x // :1,25
y=1:1,25x
28 sie 21:58
pigor: ... . Liczba rzeczywista dodatnia x jest większa od liczby rzeczywistej
dodatniej y o p%. Czy stad wynika, ze liczba y jest mniejsza od x o q%,
jeżeli a) p=25, q=20 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż, z warunków zadania :
x=125%y ⇔ 100x=125y ⇔ 4x=5y ⇔ y=
45x ⇔
y= 80%x , a więc TAK.
28 sie 22:22
PW: Trochę pomarudzę. Nie wolno pisać takich rzeczy:
q=20%=0,2.
Sam napis 20% nie ma sensu i zupełnie nie ma uzasadnienia, żeby utożsamiać go z liczbą 0,2.
Mówić o procentach można tylko łącznie z określeniem. jakiej liczby dotyczy. Symbol "%" jest
literackim określeniem setnej części i jako taki w ogóle w obliczeniach nie powinien
występować.
Widząc "literackie określenie" 20% liczby 38 szybko tłumaczymy je sobie na matematyczny zapis
i tylko tak możemy dalej liczyć. Zauważ, że piszesz np. q%x. Jak odczytać napis
25%30?
Ani to literatura, ani rachunki.
A "układanie proporcji" naprawdę można sobie darować jako historyczną metodę dydaktyczną. Żeby
w ogóle mało zdolne dzieci mogły coś wyliczyć, pokazywało im się coś takiego:
128 − 100%
25,6 − x%
i mówiło: pomnóż "na krzyż". Dziecko liczyło:
128•x%=25,6•100%
x%=20%
i w ten sposób bohatersko odkrywało, że liczba 25,6 stanowi 20% liczby 128. Nie wiedziało tak
naprawdę, co ten czarodziejski procent znaczy, ale liczyło. Cel dydaktyczny był rzekomo
osiągnięty. Czy taką matematykę chcemy uprawiać?
28 sie 22:36
zadanie: dziekuje
28 sie 23:00
zadanie: ale w szkole pisze sie np.12%*x
28 sie 23:07
28 sie 23:08
zadanie: to co to jest zle?
28 sie 23:17
PW: Nie powinno się tak pisać, jest to jedna z przyczyn dziwnych trudności dzieci z opanowaniem tak
prostego pojęcia. Symbol "%" nie jest znakiem matematycznym. Nie oznacza ani liczby, ani
funkcji i jako taki nie powinien być używany w rachunkach. Spotkałem się z takim podejściem:
definiowało się
funkcję o nazwie % :
| | 1 | |
i wtedy 25%(x) = 25• |
| •x, ale ten sposób wymagał konsekwentnego pisania nawiasu: %(x) − |
| | 100 | |
wartość funkcji "procent" dla argumentu x. Wydaje się to jednak sztuczne. Pozostańmy przy
rozdziale literatury od rachunków.
Uczyłem swoich uczniów w ten sposób, że zaczynałem od podyktowania do zeszytów: "Procent jest
| | p | |
literackim określeniem setnej części. Określenie "p% liczby x" oznacza |
| x". Wyniki |
| | 100 | |
były dobre, nigdy nie mieli kłopotów z takimi zadaniami.
Dla humoru pokażę niebezpieczeństwo takich zapisów. Skoro 12%x ma sens matematyczny, to jaki
sens miałoby
(12%x)
2?
144 kwadratowe procenty z x
2?
28 sie 23:33
zadanie: dziekuje bardzo
29 sie 13:41