geometria płaska
Buuu:

na rysunku obok dany jest okrąg o środku w punkcie o oraz miary dwóch kątów środkowych i kąt α.
Zatem α= ?
28 sie 19:22
Buuu: przy kacie 120 stopni miał byc po prostu łuk
28 sie 19:48
Dominik: nie widze tutaj kata α
28 sie 20:41
Mila:
Kąt wpisany w okrąg jest dwa razy mniejszy od kąta środkowego oparteo na tym samym łuku.
α=(120+130):2
O ile dobrze zinterpretowałam drugie ramię kąta α.
28 sie 21:04
panda:

|∡AOB|= 120
o+130
o= 250
o=
2α
| | 1 | |
to |∡ACB|=α= |
| *250o=125o |
| | 2 | |
28 sie 21:06
28 sie 21:35
Buuu: α= 12 * (α + 100)
α = 12α + 50
α = 100
według odp. α = 65
28 sie 21:49
Aga1.: Na tej cięciwie co α jest oparty kąt środkowy o mierze 3600−(2α+1000)
i wyjdzie tak jak w odp.
28 sie 21:56
Buuu:

Aga1, chodzi ci o kąt, który oznaczyłam jako x?
28 sie 22:06
Aga1.: Nie, bo x nie jest kątem środkowym.
28 sie 22:11
Buuu:

β
28 sie 22:19
Mila:

Dzięki Aga.
Cięciwie AB odpowiada kąt środkowy y.
y=360−(2α+100)
α=130−α
2α=130
α=65
28 sie 22:28