macierze
marynarzyk1234: Jesli mam zadanie
Znajdz rząd macierzy
np.
co ma zrobić jak mam macierz np 3x3 ?
28 sie 16:10
wredulus_pospolitus:
liczysz wyznacznik macierzy ... jeżeli niezerowy to rzA = 3
jeżeli zerowy to sprawdzasz czy istnieje jakaś (nazwijmy ją) 'podmacierz' 2x2 której wyznacznik
będzie ≠0 ... wtedy rzA = 2
jeżeli żadna z 'podmacierzy' nie ma niezerowego wyznacznika ... to rzA = 1
28 sie 16:31
PW: Można też badać liczbę liniowo niezależnych kolumn macierzy (taka jest chyba definicja rzędu
macierzy), dodając do siebie kolumny mnożone przez odpowiednio dobrane liczby − tak żeby
liniowa niezależność (zależność) kolumn traktowanych jako wektory była widoczna w sposób
oczywisty.
28 sie 23:00