matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
poprawny zapis pochodnej drugiego rzędu
Gosia:
witam, mam pytanie odnośnie poprawnego zapisu pochodnych drugiego rzędu, mianowicie:
https://lh5.googleusercontent.com/-6aLYWNqaO5A/Uh39-qxdteI/AAAAAAAAEwc/UUuiYkr3WtQ/s912/CAM01304.jpg
Wiem, że dla wyniku zadania przeważnie to nie ma znaczenia, ale niestety na egzaminie muszę uwględnić poprawny zapis. Z góry dziękuję za odpowiedź
28 sie 15:45
Gosia:
zapomniałam jeszcze o kwadratach w liczniku
28 sie 16:12
Basia:
df
df
nie ma znaczenia, bo
=
dxdy
dydx
ale z formalnego punktu widzenia
df
= f"
xy
dxdy
df
= f"
yx
dydx
28 sie 17:38