pomoc
pit: | | dy | | 3y | |
Bardzo Proszę o pomoc mam równanie różniczkowe bernulliego |
| − |
| =−x3y2 to |
| | dx | | x | |
rówanie trzeba przekształcać abym mógł zastosować metode bernulliego czy nie muszę


28 sie 14:43
wredulus_pospolitus:
przecież równanie takiej postaci już jest gotowe do zastosowania metody Bernulliego (no dobra
... 'wszystko na jedną stronę musisz przerzucić)
28 sie 16:33
mat: | | 3y | |
ale przecież mam |
| a powinno chyba być 3y mam pomnożyć całe równanie przez x  ? |
| | x | |
28 sie 16:39
wredulus_pospolitus:
sprawdź jeszcze raz jak wygląda OGÓLNA postać równania Bernulliego
| 1 | dy | |
|
| + p(x)y1−n + q(x)*yn = 0 |
| yn | dx | |
no dobra ... trzeba przekształcić

podzielić przez y
28 sie 16:42
pati: wredulus a pomoglbys mi zrobic kilka zadanek z egzaminu z matmy, ktore bym ci podeslala albo
chociaz sprawdził to co juz mam ?
28 sie 16:50
bendix: Mógłby Pan to rozpisać bo nie zabardzo rozumiem dlaczego przez y
28 sie 18:11
Basia:
bo tylko dzieląc przez y dostaniesz taką postać jaką podał
wredulus
będzie
| | 3 | |
czyli n=1 p(x) = − |
| q(x) = x3 |
| | x | |
28 sie 18:20
pit: Niestety dalej nie rozumiem:(
28 sie 18:44
wredulus_pospolitus:
wzór mówi jasno:
| | 1 | |
"przy y' musi być |
| ... natomiast we wzorze musi być także y1−n oraz yn" |
| | yn | |
masz obecnie przy y' ... y
0 (czyli n=0)
poza tym masz y
1 (czyli 1−n=1 −> n=0)
oraz y
2 (n=2 .... 'za dużo'

)
29 sie 12:06
wredulus_pospolitus:
i skąd wiem że przez y
1 dzielimy
| | 0+2 | |
liczysz średnią arytmetyczną stopni przy y' oraz 'najwyższy' .... |
| = 1 |
| | 2 | |
29 sie 12:12