PLANIMETRIA
klaudia: Długość jednego z boków trójkąta jest równa 5, a suma długości pozostałych boków jest równa 13.
Podaj możliwe długości pozostałych boków w liczbach naturalnych. Ile jest takich tójkątów? Odp
uzasadnij.
BARDZO PROSZĘ O POMOC!
28 sie 14:40
Janek191:
a = 5
b + c = 13
−−−−−−−
b = 1 i c = 12 odpada, bo a + b = 5 + 1 = 6 < c = 12
b = 2 i c = 11 odpada, bo a + b = 5 + 2 = 7 < c = 11
b = 3 i c = 10 odpada, bo a + b = 5 + 3 = 8 < c = 10
b = 4 i c = 9 odpada, bo a + b = 5 + 4 = 9 = c
1)
b = 5 i c = 8
⇒ a + b = 10 > c = 8 i a + c =13 > b = 5 i b + c = 13 > 5 = a
2)
b = 6 i c = 7
⇒ a + b = 11 > c = 7 i a + c = 12 > b = 6 i b + c = 13 > a = 5
3)
b = 7 i c = 6
⇒ a + b = 12 > c = 6 i a + c = 11 > b = 7 i b + c = 13 > a = 5
2 ) i 3) to jest to samo
Odp. Są dwa takie trójkąty
1) o bokach a = 5, b = 5, c = 8
2) o bokach a = 5, b = 6, c = 7
28 sie 15:26
pigor: ... . Długość jednego z boków trójkąta jest równa 5, a suma długości
pozostałych boków jest równa 13. Podaj możliwe długości pozostałych
boków w liczbach naturalnych. Ile jest takich tójkątów? Odp uzasadnij.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak : niech n,m,5 − długości boków Δ , to z warunków
zadania m∊N i n∊N i nierówności trójkąta :
n+m=13 >5 i m+5 >n i n+5 >m ⇒
⇒ (*)
n=13−m i m+5 >13−m i 13−m+5 >m ⇒ 2m >8 i 2m< 18 ⇔
⇔
4< m < 9 , więc stąd i z (*) m=5,6,7,8 i n= 8,7,6,5 odpowiednio,
zatem {m,n,5}=
{5,8,5} lub m,n,5}=
{6,7,5} − szukane ΔΔ w liczbie 2 . ...
28 sie 17:53