całka
Tomek: Calka nieoznaczona, jak zacząć?
Proszę o jakaś wskazówkę.
28 sie 14:37
ICSP: x4 + 1 = (x2 − √2x + 1)(x2 + √2x + 1)
dalej rozkład na ułamki proste.
28 sie 14:43
Tomek: Dziękuje bardzo, ICSP a w jaki sposób to rozłożyłeś?
Ma też pytanie, doszedłem do ułamków prostych ale wychodzi mi zły wynik, mógłby ktoś wskazać mi
gdzie go robię?
| | 1 | | | |
− |
| ∫ |
| dx = |
| | 2√2 | | x2 − √2x + 1 | |
| | 1 | | 2x+1+√2−√2 | |
− |
| ∫ |
| dx = |
| | 4√2 | | x2 − √2x + 1 | |
| | 1 | | 2x−√2 | | 1 + √2 | |
− |
| ( ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | 4 √2 | | x2 − √2x + 1 | | x2 − √2x + 1 | |
| t=x
2 −
√2x + 1
| dt=2x−
√2 dx
| | 1 | | dt | | 1 | | dx | |
− |
| ( ∫ |
| + ∫ |
| dx + √2∫ |
| dx |
| | 4 √2 | | t | | | | | |
| | 1 | | 1 | | dx | |
= − |
| (ln|t| + ∫ |
| dx + √2∫ |
| dx + |
| | 4 √2 | | | | | |
C=
| df = dx
| | 1 | | 1 | | f | |
− |
| ( ln|t| + |
| arctg |
| + √2 * |
| | 4 √2 | | | | | |
| −ln|x2 −√2x + 1| − √2 arctg (√2x−1) − 2 arctg (√2x−1) | |
| + C |
| 4√2 | |
Proszę o wskazanie błędu, dziękuje.
28 sie 18:59
Dominik: z calka ci nie pomoge, ale rozlozenie wielomianu na czynniki jest trywialne
x4 + 1 = x4 + 2x2 + 1 − 2x2 = (x2 + 1)2 − 2x2 = (x2 − √2x + 1)(x2 + √2x + 1)
28 sie 19:19
Mila:
| | −1 | |
W drugiej linijce błędnie wyłączyłeś |
| ( tylko z jednego składnika sumy) |
| | 2√2 | |
Lepiej jest pomnożyć licznik i mianownik przez (−2
√2)
Całkę dokończę po kolacji, bo jest sporo żmudnego pisania.
Wypisz A, B, C, D sprawdzę zgodność z moimi rachunkami.
28 sie 19:43
Tomek: Rzeczywiście... Dziękuje!
A co do wartości:
28 sie 19:48
Mila: A,B,C,D zgodne z moimi.
Jak poszło później? Już obliczone?
28 sie 20:42
xxx: z ciekawości... Tomek? Matematyka na agh? Termin poprawkowy 7 września?
To zadanie mam na kartce z zadaniami od Pani Dr
Może sie myle, tak tylko pytam
28 sie 21:00
Tomek: Nie nie, nie AGH.
Właśnie Mila coś nie wychodzi mi z arctg ...
Może napiszę gdzie jest błąd, mianowicie teraz już dobrze wyciągnąłem przed nawias pierwsze
podstawienie się zgadza z logarytmem i mam −ln|x2−√2x+1| i teraz mam + 2 arctg (√2x − 1)
Patrzyłem w wolframie no i wychodzi inaczej tzn. arctg(1 − √2x) Gdzie mogę mieć błąd?
Mam to wszystko jeszcze raz tutaj wklepać aby można było zweryfikować?
29 sie 13:44
Tomek: | | 1 | | x−√2 | |
− |
| ∫ |
| dx |
| | 2√2 | | x2−√2x+1 | |
| | 1 | | 2x−√2 | | −√2 | |
− |
| (∫ |
| dx − ∫ |
| dx) = |
| | 4√2 | | x2−√2x+1 | | x2−√2x+1 | |
|t = x
2−
√2x+1
|dt=2x−
√2
| | 1 | | dx | |
− |
| ( ∫{dt}{t} −√2∫ |
| ) = |
| | 4√2 | | x2−√2x+1 | |
| | 1 | | dx | |
− |
| (ln|t| −√2∫ |
| )+C = |
| | 4√2 | | | |
|du=dx
| | 1 | | du | |
− |
| (ln|t| −√2∫ |
| )+C = |
| | 4√2 | | | |
| | 1 | | 1 | | u | |
− |
| (ln|t| −√2 ( |
| arctg |
| ) + C = |
| | 4√2 | | | | | |
| −ln|x2−√2x+1|+2arctg(√2x−1) | |
| + C |
| 4√2 | |
Dziękuje za pomoc
29 sie 13:58
Tomek: Mógłby ktoś wskazać błąd?
Wolfram twierdzi, że inaczej powinno być to zapisane
29 sie 16:18
Mila:
Już patrzę.
29 sie 17:43
Mila:
arctg(−x)=−arctg(x)
Wszystko się zgadza. Czy w tym był problem?
aby uniknąć piętrusów ja daję podstawienie:
| | √2 | | 1 | | 1 | |
[(x− |
| )= |
| t, dx= |
| dt, t=√2x−1] |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
Wczoraj nie odzywałeś się, to wyrzuciłam kartkę.
Ma napisać swoje rozwiązanie?
29 sie 18:01
Mila:
Miało być: Mam napisać rozwiązanie?
To jest dopiero połowa całki, została z mianownikiem: (x2+√2x+1)
29 sie 18:07
Tomek: Przepraszam, wczoraj mnie już nie było.
Druga całka wyszła mi:
| ln|x2+√2x+1| + 2 arctg(√2x+1) | |
| |
| 4√2 | |
29 sie 18:13
Mila:
Wszytko dobrze.
Pod logarytmem może być tylko nawias, bo wyrażenia są dodatnie ( w obu Δ<0 i a=1)
29 sie 18:21
Tomek: Dziękuje bardzo!
29 sie 18:33
Mila: 
Powodzenia w dalszych zmaganiach z całkami. To przyjemny dział.
29 sie 19:46
monika: mógłby ktoś to zebrać w całość? napisać rozwiązanie tej całki krok po kroku?
31 sie 11:49