Pochodne
elektron: Pochodne wyższego rzędu.
Mam do rozwiazania takie zadanie
Wyznaczyć:
| d3f(x,y) | |
| , f(x,y)=sin(x,y) |
| dy3 | |
Wie ktoś może o co tutaj chodzi?
28 sie 14:23
Janek191:
Czy nie powinno być f(x, y) = sin ( x*y) ?
28 sie 14:40
elektron: Przepraszam, moja pomyłka. Powinno być sis(x*y)
28 sie 15:03
Janek191:
Co to jest sis ?
28 sie 15:28
elektron: sinus
28 sie 17:46
Basia:
to to różniczkujesz 3 razy po y
f'y = x*cos(xy)
f"yy = x*x*(−sin(xy)) = −x2*sin(xy)
f'''yyy = −x2*x*cos(xy) = −x3*cos(xy)
i tyle
28 sie 17:49