Układ równań
IX: Rozwiąż układ równań liniowych :
2x+y−z=3
x+3y+z=−1
x−2y−2z=2
28 sie 13:09
Kostek:
Metoda wyznaczników
28 sie 13:11
5-latek. : masz 3 rownania i 3 niewiadone uklad Cramera
28 sie 13:36
IX: Tak ale gdy wyznacznik główny wychodzi 0 to nie można metody Cramera stosować a tutaj tak
wychodzi.
28 sie 13:42
pigor: ..., a jak wyjdzie może wyznacznik główny W=0, to metodą Gauss−a lub
elementarnie np. tak
2x+y−z=3 i x+3y+z= −1 ?+ stronami ⇒
3x+4y=2 i /− stronami (od drugiego pierwsze),
to masz −x+2y+2z= −4 i x−2y−2z= 2 /+ stronami ⇒ sprzeczność

a więc
poczytaj o rzędzie R macierzy itp. wtedy metoda Croneckera−Kapelliego, ale to teraz,
już nie mój biznes . ..

przepraszam .
28 sie 13:44
student1: ale wyznacznik jest równy 0 czyli układ ma więcej niż jedno rozwiazanie
28 sie 13:50
pigor: ..., no tak R=2, więc układ równań zależnych . ...

idę na świeże powietrze, bo już mam dość siedzenia przy kompie
28 sie 13:54
aniabb: raczej sprzeczny bo suma dolnych daje 1 a na górze jest 3 ;>
28 sie 13:57
pigor: ..., no właśnie zaczynam mówić i pisać już bzdety; przepraszam zainteresowanych
28 sie 14:01
Mila: 2x+y−z=3
x+3y+z=−1
x−2y−2z=2
(1)+(2):
3x+4y=2
z=2x+y−3 podstawiamy do (3)
x−2y−2(2x+y−3)=2⇔x−2y−4x−2y+6=2⇔−3x−4y=−4
stąd:
3x+4y=2
−3x−4y=−4 dodajemy stronami:
0=−2 sprzeczność
Brak rozwiązań.
28 sie 18:38