matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
hwdtel:
Pomijając warunki rozwiązywalności rozwiąż na α poniższe równanie:
sin(γ+φ−α)
=n
sin[φ−arcsin(n
−1
sinα)]
n,γ,φ−dane
28 sie 10:54
Zen 64:
Niepodoba mi się to arcsin(n
−1
sinα).Więc arcsin(n
−1
sinα=β
sinα
Czyli sinβ=sin[arcsin(n
−1
sinα],czyli
=n
sinβ
I teraz otrzymujemy "klasyczny" układ równań :
sin(γ+φ−α)
sinα
=
=n itd.,
Możliwy,acz żmudny,do rozwiązania
sin(φ−β)
sinβ
28 sie 11:16