proszę o pomoc z rozwiązaniem tych zadań, nie bardzo mi wychodzi to podstawienie
Euler: Moze mnie ktos chociaz nakieruje? I zacznie liczyc te całki?
Korzystając z podstawień Eulera oblicz całki:
3) ∫
√x2−2x−3dx
28 sie 09:27
Euler: hmmmmm? potrafi ktoś to podstawienie zastosować?
28 sie 11:57
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1) |
| = |
| = |
| =... |
| | √x2+5x+7 | | √(x+(5/2))2−(25/4)+7 | | √(x+(5/2))2+(3/4) | |
| | √3 | | √3 | |
[x+(5/2)= |
| t, dx= |
| dt] |
| | 2 | | 2 | |
Otrzymasz całkę, którą obliczysz z wzoru.
Dasz radę?
28 sie 16:27
Mila:
2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[ |
| =t, x= |
| ,dx=− |
| dt] |
| | x | | t | | t2 | |
28 sie 16:41
Euler: Z całkami sobie dam rade, nie bardzo to podstawienie umiem.
Wieczorem sprobuje rozwiązać i tu napisze jak poszlo, teraz nie mam czasu.
Dzieki za pomoc !
28 sie 16:50
Mila:
28 sie 17:16
Mila:
3)
√x2−2x−3=... wyrażenie pod pierwiastkiem przedstawiamy w postaci kanonicznej
=
√(x−1)2−1−3=
√(x−1)2−4
| | x−1 | |
[x−1=2t,dx= 2dt, t= |
| ] |
| | 2 | |
∫
√x2−2x−3dx=2∫
√4t2−4dt=4∫
√t2−1dt jest wzór albo
korzystasz z podstawienia Eulera i robisz od a do z (warto przećwiczyć) :t+
√t2−1=u
Korzystając z gotowego wzoru mamy:
| | t | | −1 | |
4*( |
| √t2−1+ |
| ln|t+√t2−1|= |
| | 2 | | 2 | |
| | x−1 | | x2−2x+1 | | 1 | | x−1 | | x2−2x+1 | |
=4*( |
| √ |
| −1− |
| ln| |
| +√ |
| −1|= |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | x−1+√x2−2x−3 | |
= |
| (x−1)*√x2−2x−3−2ln| |
| |+C |
| | 2 | | 2 | |
28 sie 17:50
Euler: Pierwsza zrobiona, z drugą mam problem...
29 sie 19:46
Mila:
Co z nią już zrobiłeś?
Napisz, po kolacji popatrzę.
29 sie 19:48
Mila:
2)
| | 1 | | 1 | | −1 | |
[ |
| =t, x= |
| , dx= |
| dt] |
| | x | | t | | t2 | |
| | 1 | | t | | −1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| * |
| dt= |
| | x*√2x2+2x+1 | | √2/(t2)+2/t+1 | | t2 | |
| | 1 | | t | | dt | |
=−∫( |
| * |
| dt=−∫ |
| dt= ... |
| | t | | √2+2t+t2 | | √(t+1)2+1 | |
[t+1=u dt=du]
| | 1 | |
...=−∫ |
| du = dokończ |
| | √u2+1 | |
29 sie 20:40
Mariusz: Mila miało być wykorzystaniem z podstawień Eulera
Ja proponuję
1. \sqrt{x2+5x+7}=t−x
2. \sqrt{2x2+2x+1}=xt+1
3. sqrt{x2−2x−3}=t−x
7 lut 21:33