calki
merci: prosze o pomoc w całce
i jeszcze taka całka jakby ktoś umiał
bardzo prosze o pomoc
28 sie 08:20
wredulus_pospolitus:
1) to jest tragedia a nie całka .... duuuużo roboty z nią jest
2) 1−2cos
2x = 1−2sin
2x − 2cos
2x = 1 − 2 = −1

więc masz de facto całkę −∫sin
3x dx = −∫sinx*(1−cos
2x)dx i podstawienie u=cosx robisz
28 sie 09:06
wredulus_pospolitus:
aaaa .... sorki ... oczywiście zrąbałem

na samym początku ... za wcześnie jest − jeszcze nie
myślę
28 sie 09:07
wredulus_pospolitus:
ale rozbicie sin
3x na sinx*(1−cos
2x) aktualne
| | 1+u2 | |
będzie całka: ∫ |
| du |
| | 1−2u2 | |
28 sie 09:10
28 sie 09:18
Mila:
Policzyłaś?
28 sie 17:16
Mila:
Z podpowiedzi z godziny 9:10 nie jest tak źle.
| | sin3x | | sin2x*sinx | | (1−cos2x)*sinx | |
∫ |
| dx= |
| dx=∫ |
| dx=... |
| | 1−2cosx | | 1−2cos2x | | 1−2cos2x | |
[cosx=t, −sinx dx=dt ]
| | 1−t2 | | 1 | | t2−1 | |
..=−∫ |
| dt=− |
| ∫ |
| dt= |
| | 1−2t2 | | 2 | | | |
Dokończ
Wynik:
| −cosx | | √2 | | 2cosx−√2 | |
| + |
| *ln |
| +C |
| 2 | | 8 | | 2cosx+√2 | |
28 sie 18:18
Trivial: A może ta pierwsza całka jest oznaczona w konkretnych granicach?
28 sie 18:51
Tomek: Mam tą samą całkę do policzenia, niby zacząłem, ale mam mały błąd mógłby ktoś spojrzeć gdzie?
28 sie 19:04
Mila:
1) x
4+1=(x
2)
2+1=(x
2+1)
2−2x
2=
=(x
2+1−
√2x)*(x
2+1+
√2x) po uporządkowaniu:
=(x
2−
√2x+1)*(x
2+
√2x+1)
| | 1 | | Ax+B | | Cx+D | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x4+1 | | x2−√2x+1 | | x2+√2x+1 | |
1=(Ax+B)*(x
2+
√2x+1)+(Cx+D)*(x
2−
√2x+1)
Dokończysz?
28 sie 19:20
Tomek: Mila mogłabyś zobaczyc u mnie gdzie mam błąd w tej całce?
28 sie 19:25
merci: Ojjj Mila dzieki wielkie, ale policzylam już tą drugą całke ! W sumie moglam tu napisac, nie
wpadlam na to, przepraszam

A tą pierwszą "podpatrzyłam" u Tomka, ale niestety chyba jeszcze nie mój poziom,
musze poćwiczyć łatwiejsze całki tego typu.
28 sie 21:04
Mila:
28 sie 21:16
paweł: też mam to drugie zadanie do rozwiązania. mógłby ktoś dokończyć to co zaczęła Mila? Bardzo
proszę
29 sie 13:53
paweł: Mila?
29 sie 18:36
Mila:
2) porównujemy liczniki:
| | √2 | | √2 | |
1=A*(t− |
| )+B*(t+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Mozesz wymnożyć i pogrupować wg potęg x.
II sposób
obieram dogodne x ( aby jakis nawias się np. wyzerował)
L=1
| | √2 | | √2 | | 1 | |
P=a*0+B*( |
| + |
| )=B*√2⇔B*√2=1 stąd B= |
| |
| | 2 | | 2 | | √2 | |
L=1
| | √2 | | √2 | | 1 | |
P=A*(− |
| − |
| )+B*0=A*(−√2)⇔A*(−√2)=1 stąd A=− |
| |
| | 2 | | 2 | | √2 | |
Cd całki z 18:18 ( tam zapomniałam o (1/2))
| | −cosx | | 1 | | √2 | | 1 | |
= |
| − |
| *ln|t+ |
| |+ |
| *ln|t−U{√2{2}|= |
| | 2 | | 4√2 | | 2 | | 4√2 | |
| | −cosx | | √2 | | 2cosx−√2 | |
= |
| + |
| ln |
| +C |
| | 2 | | 8 | | 2cosx+√2 | |
29 sie 19:12