Planimetria
Kostek:

Dany jest trójkąt prostokątny ABC o polu 2
√3 oblicz długość przyprostokątnych
x=2y
y
2=2
√3 ale co dalej ?
Interesują mnie tylko wskazówki
28 sie 00:24
ICSP: Oblicz długość drugiej przyprostokątnej w zależności od y
28 sie 00:29
ICSP: P.S.
Przypomnij sobie wzory na pole

i przy okazji daj założenia do y.
28 sie 00:32
28 sie 00:34
ICSP: | | 1 | |
P = |
| a*h pod warunkiem ze miedzy a oraz h jest kąt prosty : |
| | 2 | |
28 sie 00:35
Kostek: Tutaj mamy własnie kąt prosty
28 sie 00:36
ICSP: Między x oraz y masz kąt prosty ?
Mi się zdaje że tam jest kat 60o
28 sie 00:37
Kostek: Nie
28 sie 00:39
pigor: ... niestety, ale "twoje" x=2y, a druga przyprostokątna to y√3, a nie 2y ,
wtedy 12y*y√3= 2√3 ⇔ y2= 4 i y>0 ⇒ y=2 i tyle .
28 sie 00:41
ICSP:
28 sie 00:41
Kostek:
z=2x
więc co dalej ?
28 sie 11:19
Piotr 10: A nie lepiej uzależnić x od y i podstawić do wzoru na pole trójkąta prostokątnego?
28 sie 11:21
Kostek: Wim, że można tg

ale chciałbym zrobić to na sinusa ? jakieś pomysły ?
28 sie 11:23
Piotr 10: A po co komplikować sobie życie?. Możesz teraz skorzystać z Tw. Pitagorasa (2x)2=x2+y2.
Uzależnisz x od y, ale wg mnie to bez sensu jak możesz od razy z funkcji tgα lub ctgα
uzależnić te dwie przyprostokątne
28 sie 11:25
Piotr 10: Najlepiej najkrótszą drogą dążyć do rozwiązania
28 sie 11:26
Kostek: Ale ja lubię drogę przez dżunglę
28 sie 11:28
Kostek:
Piotr pomożesz ? ale moim sposobem
28 sie 11:35
Piotr 10: Tylko wiesz na maturze nie będziesz miał tyle czasu, więc radzę Ci robić zadania jak
najkrótszymi sposobami(o ile się da)
28 sie 11:36
Piotr 10: Skorzystaj z Tw. Pitagorasa post 11:25 patrz co napisałem
28 sie 11:37
Kostek: i tak będę miał 2 niewiadome ?
zobacz rysunek 11:19
28 sie 11:48
Piotr 10: Tak, ale później uzależnisz x od y i wstawisz do wzoru na pole Δ prostokątnego
28 sie 11:51
Kostek: ok
28 sie 11:56
ICSP: masz x oraz z = 2x
Korzystamy ze wzoru na pole trójkata :
| | 1 | | √3 | | x2√3 | |
P = |
| * x * 2x * sin60o = |
| * 2x2 = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
28 sie 12:15