prosze o pomoc na poprawke
agnessbdg: Kto mi pomoże?
1.oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego o krawedzi podstawy 6cm wiedzac,ze
krawedz boczna tworzy z plaszcyzna podctawy kat 45 stopni
2. oblicz Srednia arytmetyczna,mediane i dominante i odchylenie standardowe dla zestawu
danych3,5,6,9,8,7,4,5,6,8,9,9
3.Oblicz srednia ,dominante ,mediane ,rozstep,srednia oraz warjancje i odchylenie stendardowe
liczby pacjetow w wybranych dniach : 62,24,49,83,57,57,17,24,57,17,24,83,57
28 sie 00:08
28 sie 00:14
28 sie 00:15
Janek191:

a = 6 cm − długość boku trójkąta równobocznego ( podstawy ostrosłupa )
α = 45
o
h
1 − wysokość trójkąta równobocznego
| | √3 | | √3 | |
h1 = a |
| = 6* |
| = 3√3 |
| | 2 | | 2 | |
h
1 = 3
√3 cm
| | 2 | | 2 | |
x = |
| h1 = |
| *3√3 cm = 2√3 cm |
| | 3 | | 3 | |
h − wysokość ostrosłupa
α = 45
o więc h = x = 2
√3 cm
Objętość ostrosłupa
| | 1 | | 1 | | √3 | | a2 | | 62 | |
V = |
| Pp*h = |
| *a2 |
| * 2 √3 = |
| = |
| = 18 |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 2 | | 2 | |
Odp. V = 18 cm
3
=================
28 sie 07:48