Ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych
elektron: Mam znaleźć ekstrema lokalne:
z = x
2 + y
3 + 3y
pochodne pierwszego rzędu wyszły mi,
z
x = 2x
z
y = 3y
2 + 3.
Nie wiem jak wyliczyć warunek konieczny?
2x = 0 x=0
3y
2 + 3=0

i tutaj sie zatrzymałem.
Proszę o pomoc
27 sie 23:35
elektron:
28 sie 09:52
elektron: W tym równaniu miejsca zerowe to?
3y2+3=0 y=1 ⋁ y=−1
proszę o pomoc
28 sie 11:18
aniabb: czy 3+3=0

brak ekstremum
28 sie 11:23
elektron: Czyli w tym miejscu zadanie sie kończy?
28 sie 11:27
aniabb: tak
chyba że w treści było − 3y
28 sie 11:29
elektron: Dokładnie sprawdzałem kilka razay zanim napisałem. W treści jest +3y. Dzieki za pomoc
28 sie 11:30
elektron: Mam jeszcze pytanie do tego zadania.
z = x
2+xy+y
2−6x−9y
pierwsza pochodna
z
x=2x+y−6
z
y=x+2y−9
W.K.
x=1
y=4, co daje punkt P(1,4)
druga pochodna
z"
xx=2 z"
yx=1
z"
xy=1 z"
yy=2
W=|2 1|
1 2
jak wyliczyć W(P)=

Czy tego juz nie liczę, a poprostu tylko ta macierz?
28 sie 12:14
aniabb:
wyliczasz wyznacznik 4−1=3 >0 jest extremum
z"xx >0 to minimum w punkcie (1,4)
28 sie 13:25