skala
Kostek: Czy skala podobieństwa to zawsze w liczniku większy bok a w mianowniku mniejszy ?
27 sie 22:05
Dominik: nie.
27 sie 22:09
PW: | | mały trójkąt | |
Nie, ułamek |
| (mówiąc umownie) jest mniejszy od 1 (zależy w jakiej |
| | duży trójkąt | |
kolejności wymieniamy figury podobne).
27 sie 22:09
27 sie 22:09
Kostek: | | 39 | | 26 | |
skąd wiadomo że k= |
| a nie k= |
| ? |
| | 26 | | 39 | |
27 sie 22:10
Kostek: ?
27 sie 22:16
Mila:
| | 2 | | 1 | |
ΔABC∼ΔA'B'C' w skali k1= |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 4 | |
ΔA'B'C'∼ΔABC w skali k2= |
| =2:1=2 |
| | 2 | |
27 sie 22:19
Kostek:
Mila to wiem ale nie wiem jak to ze zadania wywnioskować i tu mam problem
27 sie 22:21
PW: Obliczają stosunek długości przeciwprostokątnych − większej (39) do mniejszej (26), a więc
| | 39 | |
skala podobieństwa trójkąta większego do mniejszego jest równa |
| . Taką kolejność |
| | 26 | |
wymieniania trójkątów przyjęli i trzeba to konsekwentnie dalej stosować − liczyć stosunek boku
trójkąta większego do odpowiedniego boku trójkąta mniejszego, stosunek ten będzie równy
27 sie 22:23