Wielomiany powtorka
mxm: Mam kilka pytań związanych z matematyką.
Jak rozłożyć takie równanie kwadratowe (2x2−1) ?
Jak zapisać wielomian w postaci w(x)=p(x)q(x)+r ?
Jak bez wykonywania dzielenia sprawdzić podzielnośc wielomianu przez dwumian x−a?
z góry dzieki
27 sie 21:57
Garth:
(2x2 − 1)
Zastosuj wzor skroconego mnozenia: a2 − b2 = (a − b)(a + b)
27 sie 21:58
Dominik: a) skorzystac ze wzoru a2 − b2 = (a − b)(a + b)
b) przykladowo: p(x) = 2x, q(x) = x, r = −1
c) twierdzenie bezouta
27 sie 21:58
Kostek:
(2x2−1) ze wzoru skr mnożenia a2−b2=(a−b)(a+b)
(√2x−1)(√2x+1)
27 sie 21:59
Garth:
"Jak bez wykonywania dzielenia sprawdzić podzielnośc wielomianu przez dwumian x−a?"
Tw. Bezout. Jezeli wielomian jest podzielny przez x − a, to a jest pierwiastkiem tego
wielomianu. Sprawdz, czy a jest pierwiastkiem tego wielomianu (podstaw a za zmienna, sprawdz
czy wartosc wielomianu rowna sie zeru).
27 sie 22:00