parzystosc
zadanie: 1. Liczba całkowita dodatnia n jest podzielna przez liczbe całkowita dodatnia d. Czy
stad wynika, ze
a) jezeli liczba n jest parzysta, to liczba d jest parzysta ;
b) jezeli liczba n jest nieparzysta, to liczba d jest nieparzysta ;
c) jezeli liczba d jest parzysta, to liczba n jest parzysta ;
d) jezeli liczba d jest nieparzysta, to liczba n jest nieparzysta ?
Odp.: a) N b) T c) T d) N
a) nie bo np. 3 I 6
b) tak bo zadna liczba nieparzysta nie podzieli sie przez 2
c) tak bo jezeli dzielnik jest parzysty to liczba ta dzieli sie przez 2 czyli tez jest parzysta
d) nie bo np. 3 I 6
2. Dane sa takie liczby całkowite a, b, c, d, ze liczby a+b+c oraz b+c+d sa nieparzyste.
Czy stad wynika, ze
a) liczba a+d jest nieparzysta ;
b) liczba a+d jest parzysta ;
c) liczba b+c jest nieparzysta ;
d) liczba b+c jest parzysta ?
Odp.: a) N b) T c) N d) N
a+b+c=2k+1 stad a=2k+1−b−c oraz b=2k+1−a−c
b+c+d=2m+1 stad c=2m+1−b−d oraz d=2m+1−b−c
a) nie bo a+d=2k+1−b−c+2m+1−b−c=2k+2m+2−2b−2c=2(k+m+1−b−c) liczba parzysta
b) tak bo a+d=2(k+m+1−b−c) liczba parzysta
c) nie bo b+c=2k+1−a−c+2m+1−b−d=2k+2m+2−a−b−c−d=2k+2m+2−(b+c+d)−a=2k+2m+2−(2
m+1)−a=2k+2m+2−2m−1−a=2k+1−a jednoznacznie niewiadomo czy jest to liczba parzysta czy
nieparzysta
d) nie bo (to samo co w podpunkcie c)
dobrze sa te zadania?
27 sie 21:38
zadanie: ?
27 sie 22:45
zadanie: moglby ktos sprawdzic mi te zadania?
28 sie 16:54
Mila: Jutro sprawdzę.
28 sie 20:59
zadanie: ok dziekuje
28 sie 21:06
Mila:
1) dobrze.
2) zał. a+b+c− nieparzyste
b+c+d − nieparzyste
a)dobrze
a+d− nieparzysta?
a+b+c+b+c+d− parzyste⇔
a+d+2(b+c)=2m, m∊N
a+d=2m−2(b+c)=2(m−b−c) parzyste
b) dobrze
c) b+c nieparzysta?
a+d+2(b+c) − parzysta
a+d+2(b+c)=2m⇒a+d=2k
2(b+c)=2m−2k=2(m−k)
b+c=m−k nie można określic parzystości?
Jeszcze jutro popatrze, czy czegoś nie przeoczyłam.
28 sie 22:16