parametr w wielomianach
kama: wyznacz wartości k, dla ktorych równanie (x
2 − 2x + k − 2)(Ix−1I − k + 1) = 0 ma dokładnie
trzy pierwiastki rzeczywiste. Oblicz te pierwiastki.
z gory dziekuje za pomoc
27 sie 19:59
Lorak: najpierw poszukaj k, dla których trójmian kwadratowy będzie miał dwa pierwiastki ( czyli
rozwiąż nierówność Δ>0 ), a później poszukaj k, dla których drugi nawias będzie miał jeden
pierwiastek.
27 sie 20:22
kama: tylko nie wiem jak poradzic sobie z modulem...
27 sie 20:32
Lorak: też chwilę nad tym myślałem

i wydaje mi się, że jedynie dla k=1 drugi nawias będzie miał miejsce zerowe.
gdy k będzie inną liczbą, wtedy wykres |x−1| będzie przesunięty w górę lub w dół i dostaniemy
albo dwa miejsca zerowe albo wcale.
27 sie 20:36
Lorak: masz odpowiedź do tego zadania?
Mi wyszło ostatecznie, że tylko k=1 spełnia warunki.
27 sie 20:38
27 sie 20:42
kama: dzieki bardzo
27 sie 21:07