Planimetria
Kostek:

Znajdź długość przekątnych rombu o boku 29 jeżeli wiadomo że ich różnica wynosi 2
x−y=2
dalej coś nie chcę wyjść ładny wynik a w odpowiedziach jest 20
27 sie 19:05
Patryk: (x+1)2+x2=(29)2
27 sie 19:08
Kostek: Patryk ale ja to chcę z mojego zapisu
27 sie 19:09
Patryk: niby jak z jednego równania w którym są dwie zmienne otrzymasz wynik ?
27 sie 19:11
Piotr 10: 292=(0,5d1)2+(0,5d2)2
d1−d2=2
d1=2+d2
292=[0,5*(2+d2)]2+(0,5d2)2
841=[1+0,5d2)2+0,25d22
841=1+d2+0,5d22
840=d2+0,5d22
0,5d22+d2−840=0
Δ=1+1680
√Δ=41
dalej sobie poradzisz
27 sie 19:12
Kostek:
| | x | | y | |
@Patryk jak bys uważnie czytał to byś zauważył że wyznaczyłem |
| =1− |
| zadowolony ? |
| | 2 | | 2 | |
27 sie 19:15
Kostek:
chciałbym żeby ktoś to rozpisał a nie dawał swoje rozwiązania
27 sie 19:16
Piotr 10: Kostek jaka jest odpowiedź?
27 sie 19:16
Piotr 10: Ja Ci rozpiszę tylko podaj odpowiedź, sprawdzę czy sam dobrze zrobiłem
27 sie 19:17
Piotr 10: 1+y+0,5y
2=841
0,5y
2+y−840=0
czyli to samo co u mnie
27 sie 19:24
bezendu:
y
2+2y+1680=0
Δ=2
2−4*(−1680)
Δ=6724
√Δ=82
x=42
spr
42−40=2 więc wszystko ok
27 sie 19:26
27 sie 19:27
bezendu:
y
1=−42
27 sie 19:28
bezendu:
Piotr zobacz czy wszystko ok w moim rozwiązaniu ?
27 sie 19:30
Piotr 10: Jak najbardziej w porządku

.
bezendu patrzyłeś maturę poprawkową?
27 sie 19:42
bezendu: Tak

a Ty ?
27 sie 19:44
Piotr 10: Też patrzyłem, jutro ją mam zamiar zrobić, i jak oceniasz

?
27 sie 19:44
bezendu: Nie było zadania z pociągami a ni tym podobne

jak dla mnie o wiele prostsza niż ta w maju, a
Twoje zdanie na jej temat ?
27 sie 19:46
Piotr 10: Tak jak przeglądałem ją z grubsza to podobna do tej co była w maju, może odrobinę
''trudniejsza'', ale jutro będę mógł lepiej ocenić jak ją zrobię( o ile mi się uda)
27 sie 19:47
bezendu:
Ale i tak będziesz musiał do niej wrócić jak poznasz prawdopodobieństwo

Dlatego ja robię
arkusze dopiero jak już skończę materiał
27 sie 19:59
Piotr 10: No tak, ale zrobię te zadania, które już powinienem umieć zrobić
27 sie 23:38