podzielnosc
zadanie: Dowolna liczba całkowita dodatnia jest podzielna przez mn wtedy i tylko wtedy,
gdy jest ona jednoczesnie podzielna przez m i przez n. Czy powyzsze zdanie jest
prawdziwe dla
a) m=12, n=15 ;
b) m=13, n=18 ;
c) m=14, n=21 ;
d) m=15, n=22 ?
Odp.: a) N b) T c) N d) T
moglbym prosic o wytlumaczenie?
27 sie 18:41
zadanie: wydaje mi sie, ze chodzi cos o liczby wzglednie pierwsze a dokladniej?
27 sie 18:42
zadanie: ?
27 sie 19:07
Mila:
Jeżeli m i n maja wspólny dzielnik (≠1) to zdanie nie jest prawdziwe.
Np. liczba 60 dzieli się przez 12 i dzieli się przez 15, ale nie jest podzielna przez
12*15=180.
Popatrz na dowód Vaxa, postaraj się go zrozumieć.
27 sie 19:15
zadanie: czyli jezeli NWD(m, n)=1 to zdanie jest prawdziwe (liczby m i n sa wzglednie pierwsze) tak?
29 sie 14:28
Mila:
Tak.
a=13*18*2
a jest podzielna przez 13 i jest podzielna przez 18
a jest podzielna przez 13*18
NWD(13,18)=1
29 sie 18:29