Różnica cyfr liczby dwucyfrowej jest równa
nik: Różnica cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 2. Suma tej liczby i liczby napisanej w odwrotnej
kolejności cyfr jest równa 132. Jaka to liczba? Czy zadanie ma jedno rozwiązanie?
26 wrz 13:47
pani x: układ równań wygląda następująca:
x−y=2
10x+y+(10y+x)=132
odp. brak rozwiązania.
Mam nadzieję że to jest ok. Może ktoś ma inny pomysł.
26 wrz 17:15
Eta:
pani sobie sprawdzi: i poprawi rozwiązanie

57 +75 = 132
26 wrz 17:40
Eta:
No cóż , wypada mi podać poprawne rozwiązanie

x −− cyfra dziesiatek
y −−− cyfra jedności x, y ={ 1,2,3,......,9}
10x +y −−− pierwotna liczba dwucyfrowa
10y +x −−− liczba dwucyfrowa o przestawionych cyfrach
zatem:
I x − yI = 2 => x −y =2 lub x −y = −2
i 10y +x + 10x +y = 132 => 11y +11x = 132
rozwiązując układy równań:
x −y = 2 x −y = −2
i lub i
11y +11x = 132 11y +11x = 132
otrzymamy:
x = y +2 lub x = y −2
i i
11y +11(y +2)= 132 11y +11( y −2)=132
to 22y = 110 lub 22y = 154
y = 5 lub y= 7
i x = 7 lub x = 5
zatem szukane liczby spełniajace warunki zadania to:
57 lub 75
sprawdzenie jest proste:
I 5−7I = 2 i I 7 −5I =2
oraz 57 + 75 = 132 i 75 + 57 = 132
26 wrz 18:04