pomoc
mat: Proszę Państwa o pomoc w równaniu różniczkowym y'−6y=ex i doszłem C'(x)e6x=ex
27 sie 18:35
wredulus_pospolitus:
to może pokolei
y' − 6y = e
x
(e
−6xy)' = e
−5x
27 sie 18:57
mat: Pan to toszke inaczej robi ale przykładowo mam z jednym problem mam C'(x)e
6x=e
x dziele przez
| | ex | |
e6x i wychodze na C'(x)= |
| i nie wiem co dalej ile wynosi to dzielenie proszę o |
| | e6x | |
rozpisanie jeśli by Pan mógł
27 sie 19:19
mat: Proszę Pana o odpisanie
27 sie 19:41
mat: Może Pani Mila mi pomoże
27 sie 22:57
wredulus_pospolitus:
| ex | |
| = e x − 6x <−−− własności potęg  |
| e6x | |
'trochę inaczej' ... bo druga linijka to jest 'zgaduj zgadula' która wynika po prostu z wprawy
w tego typu przykładach
28 sie 16:40
Mila: Wczoraj nie widziałam wpisu.
Dalej e
x−6x=e
−5x co można zapisać , jeśli potrzeba :
28 sie 21:34
mat: Dziękuję
28 sie 23:57
Mila:
29 sie 00:09