| x2+2x−10 | ||
jak obliczyć tą całkę: ∫ | ? | |
| x2−2x−8 |
| x2−2x−8+4x−2 | 4x−2 | |||
∫ | dx=∫dx+∫ | dx | ||
| x2−2x−8 | x2−2x−8 |
| 4x−2 | ||
nie bardzo wiem jak sobie poradzić z tą całką ∫ | dx | |
| x2−2x−8 |
| 4x−2 | A | B | A*(x−4)+B*(x+2) | ||||
= | + | = | = | ||||
| x2−2x−8 | x+2 | x−4 | (x+2)(x−4) |
| Ax−4A+Bx+2B | ||
= | = grupujemy wyrazy w liczniku wg potęg x | |
| (x+2)(x−4) |
| 4x−2 | x*(A+B)+2B−4A | ||
= | porównujemy wielomiany z liczników ( mianowniki | ||
| x2−2x−8 | (x+2)(x−4) |