trygonometria równania
lola: Rozwiąż równanie :
sin(2x−π) = 1/2
skąd mam wiedzieć co dać po drugiej stronie równania np. 2x−π = π/6 + 2kπ skąd wzieło się to
π/6 + 2kπ...? skąd wiemy ile kπ napisać... nie wiem pomocy
27 sie 17:40
27 sie 17:43
Patryk: | π | |
| +2πk to rozwiazanie równania sint gdzie t=2x−π |
| 6 | |
27 sie 17:44
lola: trudne to wszystko
27 sie 17:50
lola: chyba nie zrozumiałeś pytania albo ja nie zrozumiałam odpowiedzi.
27 sie 17:51
Patryk: rozpisze lepiej
to
| | π | | π | |
t= |
| +2πk U t=π− |
| +2πk |
| | 6 | | 6 | |
wracam do t ,t=2x−π
| | π | | π | |
2x−π= |
| +2πk U 2x−π=π− |
| +2πk |
| | 6 | | 6 | |
27 sie 17:55
lola: o już lepiej tylko skąd bierzemy to t?
27 sie 17:57
lala:
A po grzyba jakieś t?
Jedziemy
| | π | | 5 | |
2x − π = |
| + 2kπ lub 2x − π = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7 | | 11 | |
2x = |
| π + 2kπ lub 2x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7 | | 11 | |
x = |
| π + kπ lub x = |
| π + kπ |
| | 12 | | 12 | |
27 sie 18:06
lola: dobra rozumiem to już dziękuję
27 sie 18:11