Całka oznaczona
Jakub: Całka oznaczona
| | dx | |
∫ |
| = | t=(x+1) dt = dx |
| | (x+1)2 + 4 | |
| | dt | | 1 | | t | |
∫ |
| = |
| arctg |
| + C |
| | t2+4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | x+1 | |
... ( |
| arctg |
| ) |10 = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | π | | 1 | | 1 | |
| arctg 1 − [ |
| arctg |
| ] = |
| * |
| − |
| arctg |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze?
27 sie 17:30
Jakub: Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem?
27 sie 17:49
Jakub: Wie ktoś?
27 sie 18:26
Mila:
Dobrze.
Jeśli masz
| | 1 | |
∫ |
| dx to wygodniejsze jest podstawienie |
| | (x+1)2+4 | |
x+1=2t
27 sie 18:29
Jakub: Ale to podstawienie nie jest złe?
To mam jeszcze pytanie, bo w wolframie mi wyszedł inny wynik, więc na pewno jest dobrze to?
27 sie 18:31
Mila:
Zaraz policzę od początku, to dam odpowiedź.
27 sie 18:38
Mila:
Jest dobrze, może źle wpisałeś do Wolframa.
Twoje podstawienie tez jest dobre.
27 sie 18:38
Jakub: Będę wdzięczny
27 sie 18:39
Mila: Dobrze masz.
27 sie 19:26