tyryry
Piotrek: Dany jest ciag o wyrazie ogolnym a
n=−2n+6. Wykaz ze jest to ciag arytmetyczny. Zbadaj jego
monotonicznosc. Wybierz sto kolejnych poczatkowych wyrazow ciagu (a
n) i oblicz dla jakiej
liczby naturalnej k stosunek wyrazu stojacego na miejscu k liczac od poczatku do wyrazu
| | 3 | |
stojacego na miejscu k liczac od konca jest rowny |
| |
| | 16 | |
27 sie 17:25
bezendu:
an=−2n+6
an+1=−2(n+1)+6
an+1=−2n+4
an+1−an=−2n+4−(−2n+6)
an+1−an=−2n+4+2n−6=−2
−2=const więc jest arytmetyczny
27 sie 17:27
Piotrek: no nono z tym to nie mialem problemu ale druga czesc polecenia jest trudna i z tym mialem
problem
27 sie 17:30
bezendu:
określić monotoniczność ?
27 sie 17:31
bezendu: ciąg jest malejący
27 sie 17:32
Piotrek: i jeszcze takie
O ciagu (xn) dla n>1 wiadomo, że
a) ciag (an) okreslony wzorem an=3xn dla n>=1 jest geometryczny o ilorazie q=27
b) x1+x2+...+x10=145
oblicz x1
27 sie 17:33
Piotrek: Wybierz sto kolejnych poczatkowych wyrazow ciagu (an) i oblicz dla jakiej liczby naturalnej k
stosunek wyrazu stojacego na miejscu k liczac od poczatku do wyrazu
3
| | 3 | |
stojacego na miejscu k liczac od konca jest rowny |
| |
| | 16 | |
z tym mialem problem
27 sie 17:33
bezendu:
Masz odpowiedź do tego pierwszego ? k=18 ?
27 sie 17:36
Piotrek: nie mam odpowiedzi wlasnie
27 sie 17:40
Piotrek: bump
27 sie 18:46
Piotrek: bump
27 sie 20:37
Piotrek: ktos wie jak?
27 sie 21:50