Wierzchołkiem paraboli o równaniu y=-2[(x-2)^2-2] jest punkt
kamczatka: Wierzchołkiem paraboli o równaniu y=−2[(x−2)2−2] jest punkt
po sprowadzeniu do wartości ogólnej wychodzi mi −2x2+8x+4
Δ=96
p=2
q=−12
I coś jest nie tak po powinno wyjść (2,4)
27 sie 16:47
bezendu:
y=−2[(x−2)
2−2]
y=−2[x
2−4x+4−2]
y=−2(x
2−4x+2)
y=−2x
2+8x−4
Δ=32
27 sie 16:53
ICSP: y = −2(x−2)2 + 4 − jest to postać kanoniczna
W(p ; g) gdzie y = −2(x − p)2 + q
stąd p = 2
q = 4
27 sie 16:53
Janek191:
y = − 2*[ ( x − 2)2 − 2 ] = − 2*( x − 2)2 + 4
zatem p = 2, q = 4
W = ( p; q ) = ( 2; 4)
====================
27 sie 16:54
kamczatka: | | Δ | |
a jeszcze mam takie pytanie bo wzór na q to q= − |
| |
| | 4a | |
Δ=36
a= −2
| | 36 | | 36 | |
to więc q= − |
| = − |
| |
| | 4*(−2) | | −8 | |
| | −36 | |
to nie powinno być: q= |
| ? |
| | 8 | |
27 sie 16:59
Lorak: Δ=32
27 sie 17:02
bezendu:
| −32 | |
| to ile jest Twoim zdaniem ? −4 czy 4 |
| −8 | |
27 sie 17:03
kamczatka: no tak ale co z tym − ze wzoru ? Chodzi mi o mianownik
27 sie 17:05
bezendu:
ale możesz powiedzieć co Ty stworzyłeś
27 sie 17:06
kamczatka: miało być −36 pomyliłem się
27 sie 17:08
bezendu: ale napisałem Ci że Δ=32 a nie 36
27 sie 17:09
kamczatka: miało być 32 sory
27 sie 17:11