funkcja kwadratowa i wzory Viete'a
gamer: Znajdź wartości parametru k, dla których funkcja f(x) = x
2+kx+9
ma dwa rozwiązania większe od 2
Chciałbym rozwiązać to zadanie wykorzystując wzory Viete'a.
Więc daję warunki:
Δ>0 ∧ x
1+x
2>4 ∧ x
1x
2>4
O ile ten warunek na sume jest OK, o tyle ten na iloczyn już nie działa.
Gdzieś mam błąd w rozumowaniu i prosiłbym o wskazanie gdzie on jest
27 sie 16:20
Aga1.: Funkcja kwadratowa ma 2 miejsca zerowe większe od 2 gdy
Δ>0 i f(2)>0 i xw>2
27 sie 16:25
gamer: dzięki, ten sposób znam i rozumiem.
Ale można też wykorzystać wzory Viete'a i to teraz chciałbym zrozumieć.
27 sie 16:30
gamer: up
27 sie 17:05
gamer: pomoże ktoś?
27 sie 23:54
pigor: ... . Znajdź wartości parametru k, dla których funkcja
f(x) = x
2+kx+9 ma dwa rozwiązania większe od 2 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a więc Δ=k
2−36 >0 i x
1 >2 i x
2 >2 ⇔ |k| >6 i x
1−2 >0 i x
2−2 >0 ⇔
⇔
(*) (k<−6 lub k>6) i (x−1−2)(x
2−2)>0 i x
1−2+x
2−2>0 ⇒
⇒ x
1x
2−2(x
1+x
2)+4 >0 i x
1+x
2>4, to stąd i wzorów Viete'a ⇔
⇔ 9−2k+4 >0 i k >4 ⇔ 2k<13 i k>4 ⇔
4< k< 6,5, więc stąd i z (*) ⇔
⇔
6 < k < 6,5, czyli
k∊(6 ; 6.5) . ...
28 sie 00:20
gamer: pigor, dziękuję za poświęcenie czasu, ale nie chodziło mi o rozwiązanie tego zadania, bo
rozwiązań można kilka znaleźć w sieci

wiem jak to wszystko rozpisać, ale nie rozumiem warunku z iloczynem.
Ja to rozumiem w ten sposób:
skoro dwa miejsca zerowe są większe od dwóch, to logiczne jest że ich suma jest większą od 4 (
i ten zapis jest prawidłowy ) oraz logiczne jest też dla mnie że ich iloczyn też będzie
większy od 4 ( i to już nie jest dobre rozumowanie i właśnie nie wiem dlaczego )
28 sie 00:52
delta:
... matko ducha ... pigor znów się uchlał −:(
28 sie 10:37
5-latek: Skoro maja byc >2 to x1>2 i x2>2 to x1−2>0 x2−2>0
Teraz wyrazenia x1−2 a takze x2−2 beda dodatnie gdy
1. Suma tych wyrazen bedzie dodatnia czyli (x1−2)+(x2−2)>0
2. Iloczyn tych wyrazen bedzie dodatni czyli (x1−2)(x2−2)>0
3. Dodaj do tego 3 warunek delta >0 rozwiaz sobie to
A teraz masz podany warunek w zadaniu ze dwa miejsca zerowe maja byc wieksze od 2
To wobec tego narysuj sobie ta parabole (ramiona w gore ) .Zaznacz na wykresie te miejsca
zerowe >2 Zobaczysz wtedy ze wiercholek paraboli musi byc >2 .
teraz sie zastanow jaki jest iloczyn dwoch miejc zerowych ( beda to miejsca zerowe dodatnie )
przy tak podanych warunkach zadania . Czy bedzie >4 ?
28 sie 10:44
gamer:

więc będzie to wyglądało mniej więcej tak.
odpowiadając na pytanie czy będzie >4, nadal mi się wydaje, że tak będzie.
Mógłbyś wyjaśnić dlaczego tak nie będzie?
28 sie 12:14
5-latek: I dobrze CI sie wydaje ze bedzie

Ja tylko zadalem CI pytanie . czy bedzie >4 ?.
Juz z tego rysunku widac ze bedzie . Widzisz ze czasami pomaga w zrozumieniu prawidlowo
wykonany rysunek. Czesc
28 sie 12:37
gamer: iloczyn na pewno będzie większy od 4
| | c | |
dlatego dałem warunek x1x2 > 4 ⇔ |
| > 4 |
| | a | |
ale z tego nie wychodzi poprawny przedział i wokół tego drążę ciągle ten temat.
28 sie 12:49
pigor: ... uparłeś się jak osioł, i tracisz tylko czas, bo "twój" warunek
x
1x
2=9>4 jest tu spełniony dla k∊R , jest jednak nie wystarczający,
bo może być np.
x
1=1,5 i x
2=3, a wtedy także iloczyn x
1x
2>4 i co

, dlatego
patrz na warunki
Aga1 lub "uchlanego"
pigora) tyle ....
28 sie 13:18
5-latek. : To ze bedzie >4 to jest oczywiste . Prawidlowy przedzial to wyjdzie CI z tych 3 warunkow
Ale tak samo iloczyn bedzie >4 gdy pierwiastki beda wieksze od3
Mozemy tylko stwierdzic ze iloczyn taki bedzie, jaki bedzie ten przedzial to trzeba policzyc
warunek na iloczyn to nie jest x
1*x
2>4 tylko (x
1−2)(x
2−2)>0 i ztego warunku wyliczysz do
jakiego przedzialu nalezy k . Ale to jest jeden z warunkow
(x
1−2)(x
2−2)>0 ⇔x
1x
2=2x
1−2x
2+4>0⇔x
1x
2−2(x
1+x
2)+4>0
| | c | | −b | |
Teraz dopiero korzystasz ze wzoro viete a ze x1x2= |
| i x1+x2= |
| |
| | a | | a | |
28 sie 13:29
aniabb:

wstawiłam k=6.3 i obrazek jakoś nie pasuje ;>
chyba jednak te k ∊ (−6,5;−6)
28 sie 13:39
gamer: dzięki chłopaki, ale dla mnie to i tak jest bez sensu.
pigor,
" x
1=1,5 i x
2=3, a wtedy także iloczyn x1x2>4 i co

"
wtedy także suma x
1+x
2 > 4 i co? i jednak można tak zapisać.
28 sie 13:40
aniabb: u pigora zniknął minus x1 + x2 = −k
28 sie 13:50
pigor: ..., a

być może, że coś spieprzyłem pisząc on line i nie będą szukał co i jak ,
bo olewam już twój problem, a i tak na pewno nie zabrałbym się za niego wzorami Viete'a .
28 sie 13:51
aniabb: reszta jest OK..tylko tego minusa zabrakło
wtedy wychodzi k>−6.5 oraz k<−6 no i z delty k<−6 lub k>6
28 sie 13:53
pigor: ... , dzięki ...
aniabb .
28 sie 13:56
aniabb: wtedy wychodzi k>−6.5 oraz k<−4 no i z delty k<−6 lub k>6
28 sie 13:59
gamer: powiedzcie mi tylko dlaczego ten warunek na sume x
1+x
2 > 4 jest wystarczający, a ten na
iloczyn już nie jest.
przecież jak napisał pigor może być x
1=1,5 i x
2=3 i wtedy suma też jest większa niż 4
wiem że was trochę wymęczyłem, ale tak to jest jak czegoś się nie rozumie.
dzięki wszystkim, szczególnie pigorowi, który już stracił cierpliwość
28 sie 13:59
aniabb: oba są niewystarczające
28 sie 14:06
pigor: ... a kto ci powiedział, że warunek na sumę jest wystarczający

,
na pewno nie ja , dlatego jak widzę szkoda mojego czasu tu i teraz,
więc zmywam się już stąd ...
28 sie 14:07
aniabb: pigor nie uzywał iloczynu x1 • x2 >4 tylko (x1−2)(x2−2)>0
28 sie 14:09
gamer: x1>2 ∧ x2>0 ⇔ x1−2>0 ⋀ x2−2>0
x1−2+x2−2 > 0 ⇔ x1+x2 > 4
28 sie 14:40
gamer: czyli suma jest większa od 4
28 sie 14:47
aniabb: tak
28 sie 20:52