Proporcjonalność odcinków
Marcin: Obwód prostokąta jest równy 2 m , a stosunek długości jego boków wynosi 2/3. Oblicz pole tego
prostokąta.
Bardzo proszę o pomoc !
26 wrz 13:38
ooooo: | | a | | 2 | | 2b | |
Ob=2a+2b, zaś stosunek boków wynosi |
| = |
| , zatem mamy, że 3a=2b, czyli a= |
| |
| | b | | 3 | | 3 | |
| | 2b | |
wstaw za Ob=2, za a= |
| do wzoru na obwód prostokąta i wylicz ile wynosi a, a później |
| | 3 | |
b.....
26 wrz 13:42
Marcin: nie rozumiem.. poco mam liczyć znowu obwód prostokąta.. ?
jak mam to wstawić do wzoru?
26 wrz 13:46
Marcin:
26 wrz 13:49
sdd: jak to mam dalej zrobić/..?
26 wrz 13:51
marcin: jak mam to wstawić do wzoru?
26 wrz 13:52
marcin: :(
26 wrz 13:55
marcin: ..............
26 wrz 14:02
123: Obw =2a+2b
.....
wyliczysz b
| | 2b | |
potem podstaw wartosc liczby b pod a= |
| |
| | 3 | |
26 wrz 14:12
123: pfu, wartosc 'literki' b
26 wrz 14:13
marcin: źle mi coś wyszło..
2 = 4b / 3 + 2b /*3
6= 4b/3 * 6 + 2b*3
6= 8b + 6b
6=14b / 14
b= 6/14
a = 2b / 3
a = 2 * 6/14 / 3 = 6/7 * 1/3 = 6/21
P = a*b
P = 6/21 * 6/14 = 36/ 294
ja to zrobiłem dobrze?
26 wrz 14:20
marcin: bo w odpowiedziach pisze na końcu że ma wyjść.//
P = 6/ 25 m 2
26 wrz 14:21
marcin: 
?
26 wrz 14:29
123: źle' b' obliczyłeś
26 wrz 14:41
123: 6=4b+6b
6=10b//10
podstaw pod a
26 wrz 14:44
marcin: a jak obliczyć pole?
26 wrz 14:55
123: | | 6 | | 2 | |
myślałem że się domyslisz skrócic ułamek a= |
| = |
| |
| | 15 | | 5 | |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
P=ab ⇒ |
| * |
| = |
| m2 więc wynik się zgadza. |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
26 wrz 15:01
marcin: dzięki !

D
26 wrz 15:18