całki
jufka: dwie całeczki, błagam, prosze o rozwiazanie !
| | 5x2−3 | |
a) ∫ |
| dx |
| | 3x3−4x2−5x+2 | |
kompletnie nie radzę sobie z całkami wymiernymi, na ćwiczeniach robilismy jakieś podstawienia
A, B, C, D, E... Ale nie potrafie tego sama zrobić. mogę prosić o rozwiązania? Bardzo mi
zależy...
27 sie 13:11
27 sie 13:14
jufka: czemu niektórym dajecie gotowe rozwiązania a innym nie?
27 sie 14:38
kos: Bo Cię nie lubimy
27 sie 14:39
asdf: a dlaczego mnie utożsamiasz z innymi? Ja nikomu nie rozwiazuje gotowcow, po 2) Dawanie gotowcow
w wielu przypadkach nic nie daje...
@kos
daruj sobie takie teksty
27 sie 14:59
Mila:
W(x)=3x
3−4x
2−5x+2 przedstawiamy w postaci iloczynowej
SZukamy pierwiastka wymiernego
w(1)=3−4−5+2≠0
w(−1)=−3−4+5+2=0
Schemat Hornera:
3 −4 −5 2 x=−1
3 −7 2 0
3x
3−4x
2−5x+2=(x+1)*(3x
2−7x+2)
Δ=49−4*3*2=25
| | 7−5 | | 1 | | 7+5 | |
x= |
| = |
| lub x= |
| =2 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 1 | |
3x3−4x2−5x+2=(x+1)*3*(x−2)*(x− |
| ) |
| | 3 | |
| 1 | | 5x2−3 | |
| ∫ |
| dx= rozkład na ułamki proste |
| 3 | | (x+1)(x−2)(x−1/3) | |
| 5x2−3 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| ⇔ |
| (x+1)(x−2)(x−1/3) | | x+1 | | x−2 | | x−1/3 | |
| | A*(x−2)*(x−1/3)+B*(x+1)*(x−1/3)+C*(x+1)*(x−2) | |
= |
| |
| | (x+1)(x−2)(x−1/3) | |
Wymnóż w liczniku i pogrupuj wg potęgi x, potem układ równań.
albo inaczej
dla x=2
L=5*2
2−3=17
| | 5 | | 17 | |
P=A*0+B*(2+1)*(2−1/3)+C*0=B*3* |
| =5B⇔5B=17⇔B= |
| |
| | 3 | | 5 | |
dla x=−1
L=5*1−3=2
| | 1 | |
P=A*(−1−2)*(−1−1/3)+B*0 +C*0=4A⇔4A=2⇔A= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 4 | | 5 | | 20 | | 20 | | 22 | |
P=A*0+B*0+C*( |
| +1)*( |
| −2)=C* |
| *(− |
| )=C* |
| ⇔C* |
| =− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
Teraz podstaw za A,B,C i oblicz 3 całki
Wynik:
| 1 | | 17 | | 11 | | 1 | |
| ln|x+1|+ |
| ln|x−2|− |
| ln|x− |
| |+C |
| 6 | | 15 | | 30 | | 3 | |
27 sie 19:59
jufka: przykład "b" już rozwiązałam, za "a" pięknie dziękuje
27 sie 20:42
Mila:
27 sie 20:50