oblicz całkę cos^5 x
szops: obliczenie ∫cos5 (x)
czy można to liczyć z ledynki trygonometrycznej czyli
∫ cos5 (x)= cosx (cos2 x)2 dx = ∫ cosx (1−sin2 x ) 2 dx
27 sie 12:02
asdf: no, a podstawienie?
27 sie 12:04
PW: Proponuję policzyć "przez części".
Chcąc zastosować metodę
∫f'g = fg − ∫fg'
popatrzmy na funkcję cos
5x jako na (sinx)'cos
4x:
∫cos
5x = ∫(sinx)'cos
4xdx = sinxcos
4x − ∫sinx(cos
4x)'dx =
sinxcos
4x − ∫(sinx)4(cos
3x)(−sinx)'dx = sinxcos
4x + 4∫(sin
2x)4(cos
3x)dx =
sinxcos
4x + 4∫(1−cos
2x)4(cos
3x)dx = sinxcos
4x + 4∫cos
3xdx − 4∫cos
5xdx.
Doszliśmy zatem do zależności
∫cos
5x = sinxcos
4x + 4∫cos
3xdx − 4∫cos
5xdx,
z której wynika, że
5∫cos
5x = sinxcos
4x + 4∫cos
3xdx,
czyli
| | 1 | | 4 | |
(1) ∫cos5x = |
| sinxcos4x + |
| ∫cos3xdx. |
| | 5 | | 5 | |
Udało się więc sprowadzić szukanie całki z cos
5x do szukania całki z cos
3x. Powtórz to samo
rozumowanie, czyli zauważ, że
∫cos
3xdx = ∫(sinx)'cos
2xdx,
a wyliczysz całkę z cos
3x i po podstawieniu do (1) otrzymasz wynik.
27 sie 16:36
PW: Poprawka chochlika: w 6. wierszu powinno być
sinxcos4x − ∫(sinx)4(cos3x)(−sinx)dx = ...
(niepotrzebny był "prim" po (sinx), takie są skutki "kopiuj−wklej").
27 sie 16:53
Mila:
∫cos5x dx=∫cos4x *cosxdx=∫(1−sin2x)2*cosx dx=
[sinx=t, cosx dx=dt]
=∫(1−t2)2dt=... dokończ
27 sie 18:55
PW:
Mila
: Ale jak pięknie się narobiłem! Przykład na wybór metody niekoniecznie dobrej
(ale wynik będzie poprawny).
27 sie 21:55
Mila:
To właśnie w całkach jest ciekawe. Pozdrawiam.
28 sie 21:14