znajdz granice podanej funkcji
mirage: Czy ktos pomoze mi przeksztalcic to wyrazenie, zebym mogl zastosowac wzor: lim przy x→0
(sinx)/x=1
Wyrażenie wyglada tak: lim przy x→0 (sin7x)/(x2+πx)
Czy mozecie mi pomoc?
27 sie 10:41
Boogeyman: Mnożysz i dzielisz zarazem licznik przez 7x, po zastosowaniu wzoru zostaje Ci 7x/(x
2+π*x)
skracasz x i zostaje 7/(x+π) i możesz już za x wstawić 0. Mi wynik wyszedł 7/π.
Niestety nie jestem tego pewien bo dopiero zaczynam przygodę z matmą na studia
27 sie 10:52
mirage: Ja wyciagnalem x i skrocilem a wynik mi wychodzi sin7/π. To jednak co innego. Nie wiem, ktory z
nas ma dobrze bo metoda jest podobna.
27 sie 11:03
Boogeyman: Ejjjj ale sin7x to jest funkcja sin o argumencie 7x. Tutaj nie wolno robić takiego czegoś jak
wyciąganie x przed nawias

!
27 sie 11:07
Boogeyman: To nie jest mnożenie.
27 sie 11:09
mirage: Rozumiem. Czyli miales racje z wynikiem. Dziekuje
27 sie 11:18
wredulus_pospolitus:
| sin(7x) | | sin(7x) | | sin7x | | 7 | |
| = |
| = |
| * |
| |
| x2+πx | | x(x+π) | | 7x | | x+π | |
27 sie 11:19
mirage: Czy moge prosic jeszcze o pomoc w tym?
lim x→0 (2sin(πx+π))/ln1+2x
27 sie 11:35
mirage: Jestem w gimnazjum i dopiero zaczynam ciagi na kole matematycznym, wiem wybaczcie mi prosze
glupie bledy.
27 sie 11:36
Boogeyman: Tutaj normalnie możesz za x wstawić 0 bo nie będzie symbolu nieoznaczonego.
27 sie 13:18
asdf: hehe

Zaczynasz ciągi w gimnazjum...ale napewno Twojej nauczycielce chodziło o granice ciągów
i trygonometrie? Takich rzeczy zaczynają dopiero uczyć na studiach, dlatego trochę się dziwie
27 sie 13:41
Boogeyman: Program "lekko" rozszerzony
27 sie 18:54