Znajdź wzory rekurencyjne dla całki:
mich: Znajdź wzory rekurencyjne dla całki:
I
n = ∫ln
nxdx
| | ⎧ | lnnx 1 | |
| ∫lnnxdx = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | [(lnx)n−1]/x x | |
| | n(lnx)n−1 | |
=xlnnx − n ∫ |
| dx = xlnnx−n* in−1 |
| | x | |
| | ⎧ | lnx 1 | |
| I1 = ∫ lnx dx = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 1/x x | |
| | 1 | |
= xlnx − ∫ |
| dx = xlnx − lnx +c |
| | x | |
Zadanie to zostało ocenione 7pkt/10pkt. Mógłby ktoś sprawdzić jak powinno być rozwiązane?
Zaznaczenia na czerwono − były skreślone na kolokwium przez wykładowce (źle)
27 sie 10:09
wredulus_pospolitus:
a ci oznaczają te 1 i x
27 sie 10:20
mich: jesli myslimy o tym samym to jest podstawienie
27 sie 10:22
wredulus_pospolitus:
bym sie nie domyslił

u' =
n*ln
n−1x <−−− błąd
później linijka niżej ... masz dwa razy 'n' (dlatego to jedno pod całka jest na czerwono)
wynik całki to: x*ln
nx − ln
nx = (x−1)ln
nx
| | lnn−1x | |
jak z tego Ci wyszło, ze ln−1 = |
| |
| | x | |
27 sie 11:25
mich: u' na kolokwium mialem dobrze, tutaj pominąłem "n" z przeoczenia.
Błąd w całce rozumiem.
ale dalej to już się pogubiłem co ja tam wyliczyłem....
27 sie 12:32
mich: up? rozwiaze ktos?
27 sie 17:39
mich:
28 sie 09:58